Rule of Thirds (Pravilo trećina)

Jedno od osnovnih pravila u svijetu fotografije glasi: objekt kojeg fotografiramo postavljen u sredinu fotografije djeluje statično i nezanimljivo. Poželjno je odmaknuti objekt fotografiranja od centra fotografije.

Zamislite da je fotografija podijeljena na tri dijela po horizontali i vertikali (tanke linije). Crveni kružići kao mjesta presijecanja linija su mjesta na koje možete postaviti objekt kojeg fotografirate. Koji ćete od četiri centra odabrati ovisi od toga što fotografirate. Ponekad ćete moći birati gdje postaviti objekt, a ponekad će situacija sama odrediti mjesto objekta u jedan od četiri mjesta koja se presijecaju. Ukoliko je objekat veći, npr. čovjek u uspravnom položaju, onda ga možete smjestiti u dva kružića, i to lijeva dva ili desna dva. Isto tako ako je neki objekt horizontalan (npr. horizont, brod, automobil itd.) smjestite ga na gornja ili donja dva kružića po horizontali. Plava isprekidana linija predstavlja dijagonalu koja povezuje dva najbolja sjecišta.

Pogled onoga koji gleda fotografiju ulazi u fotografiju sa donje lijeve strane, prolazi kroz prvo sjecište, kroz centar fotografije i dolazi do sjecišta gore desno, gdje prestaje gledati u središte interesa na fotografiji. Pogled obično “ulazi” u fotografiju s lijeve strane jer je naučeno da čita tekstove na taj način, pa se to preslikava i na fotografiju, dok je uzlazni tok zanimljiviji od silaznog (koji bi išao od gornjeg lijevog do donjeg desnog ugla). Ova je jedno od najvažnijih pravila i zovemo ga “pravilo trećina”.

~ by eldarpiric on 04/08/2010.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

 
<span>%d</span> bloggers like this: